Broj poseta

685754
Danas
Juče
Ove sedmice
Predhodne sedmice
Ovog meseca
Predhodnog meseca
Ukupno
295
706
1894
681946
6434
9357
685754

DEZINFEKCIJA

Pri uvođenju dezinfekcije u neki sistem najvažnije je :
1. Standardizacija procedura
2. Implementacija procedura
3. Edukacija korisnika
4. Kontinuirana kontrola

ČIŠĆENJE  podrazumeva mehaničko uklanjanje nečistoća ili bilo kog drugog neželjenog materijala (krv, ostaci hrane, itd) na površinama i predmetima.
CILJ ČIŠĆENJA je osigurati vidljivu čistoću.
Temeljnim čišćenjem broj mikroorganizama može se značajno smanjiti (50-90%)
Na učinak čišćenja presudno utiču:
1. delotvornost hemijskih sredstava
2. mehanička sila
3. vreme
4. temperatura

DEZINFEKCIJA podrazumeva skup mera i postupaka kojim se uništavaju bakterije koje uzrokuju bolesti.Dezinfekcija znači da se dezinfikovanim predmetima više ne može prouzrokovati infekcija (dis-grčki, negiranje, infection-engl. zaraza).Dezinfekcijom se ne uništavaju bakterijske spore.
CILJ DEZINFEKCIJE: uništiti i smanjiti ukupan broj mikroorganizama na količinu koja nije štetna za ljudsko zdravlje i kako dezinfikovani predmeti više ne bi učestvovali u prenosu infekcije.To se postiže:
a) uništavanjem
b) inaktiviranjem
c) uklanjanjem prisutnih mikroorganizama

I čišćenje je dezinfekcija, jer se čišćenjem uklanjaju mikroorganizmi sa površina i predmeta.Čišćenje je jedini dezinfekcioni postupak koji nema selektivno delovanje i istom snagom i brzinom uklanja i patogene i ne patogene i osetljive i manje osetljive mikroorganizme kao i bakterijske spore.
Za dezinfekciona sredstva važan je SPEKTAR DELOVANJA !!!
Dezinfekcija se postiže:
a) hemijskim ili
b) fizičkim (temperatura) postupcima

 

Uvod u dezinfekciju

Ako ste zainteresovani za ove informacije molimo Vas da preuzmete sledeći dokument:

uvod u dezinfekciju 

 

 

Joomla Templates by Joomla51.com